Making Business Personal
Making Business Personal

Werken in Luxemburg

Luxemburg…

Roept nostalgische herinneringen op. Vroeger gingen we vaak een weekje naar Luxemburg. Heel veel buitenland, zo dicht bij de deur. Toch werd ik er niet meteen heel enthousiast van, toen zich hier een nieuwe inkomstenbron aandiende. 

Ik ben geen hipster, maar ik houd wel van hip, bruisend, modern, multiculti, levendig enzovoort. Bij Luxemburg denk ik eerder aan een toevluchtsoord om na maanden van hard werken, lekker door de heuvels te toeren om vervolgens op een kneuterige camping je tentje op te slaan. De voornaamste reden dat ik hier nu toch een dag of 3 per week doorbreng is in dit geval de klus. Een prestigieuze opdrachtgever en op mijn vakgebied een project met de modernste hamer en hipste zaag. De missie is, gesimplificeerd, het transparant maken van het bonnetjesproces en ervoor zorgen dat elke uitgegeven euro vastgelegd is. Het kan dus in de toekomst niet meer gebeuren dat een willekeurige Franse politica, Europees budget opsoupeert, met als doel haar lokale landelijke presidentscampagne te financieren.

Luxemburg city is ontegenzeggelijk een prent uit een sprookjesboek. Ik geloof niet dat ik eerder een stad met een dergelijke geografie heb gezien. Het stadje is wegens natuurlijke omstandigheden opgebouwd op 3 plateaus. Dit is op Google maps niet meteen duidelijk. Wat op digitaal papier een wandeling van 1,6 kilometer lijkt te zijn, betekent in de praktijk dat die enorme kloof die tussen A en B ligt niet meegeteld is. Op architectonisch vlak valt er veel te beleven. De kilometerslange kazematten vormen de historische highlight.

Waarom is Luxemburg een beetje een vreemde stad? Luxemburg is de hoofdstad van het Groot Hertogdom Luxemburg. Het heeft slechts 100.000 inwoners…in het weekend. Qua oppervlakte is het gelijk aan een willekeurig Brabants dorp in Nederland. Gedurende week- c.q. werkdagen enteren zo’n 150.000 Duitsers, Fransen, Belgen en Nederlanders de stad om daar geld te verdienen en te genereren. Het geld wat door die expats wordt verdiend wordt meegeteld in het nationaal inkomen. Om het inkomen per inwonende te berekenen, worden die 150.000 weer buiten beschouwing gelaten en daarmee is Luxemburg één van de rijkste landen ter wereld. Ik had een animerend gesprek met een Maleisische jongeman over dit “één der rijkste landen ter wereld”. Hij vroeg mij welke natuurlijke minerale bronnen er dan te vinden zijn in dit postzegellandje. Waarop ik helaas als antwoord moest geven: geld….

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *