Making Business Personal
Making Business Personal

De eerste week

Toen ik de kans kreeg om een project te doen in Marseille, had ik daar direct zin in. Ik kreeg van familie en bekenden gemengde reacties. Sommigen enthousiast anderen wat gereserveerd, omdat Marseille een slechte naam heeft. Marseille is een havenstad in het uiterste zuiden van Frankrijk. Het is op Parijs na, de grootste stad van Frankrijk met ongeveer 800.000 inwoners. Vooralsnog is het de bedoeling dat ik hier 10 maanden werk op een project bij CMA CGM, het grootste bedrijf in Marseille, wat aan container-overslag doet. In die 10 maanden ga ik wel zo nu en dan een weekend naar huis.

Een havenstad heeft meestal al de neiging om wat ruwer te zijn (vergelijk Rotterdam met Amsterdam). Daarnaast wonen er heel veel immigranten, niet verwonderlijk, aangezien het vanuit Afrika met de boot de eerste stad is die je tegenkomt. Waarschijnlijk door de ligging, tiert de criminele sector hier welig. Het aantal doden wegens niet natuurlijke oorzaak is hier hoog en met name in bepaalde wijken. Er leeft hier ook een groot aantal mensen onder de armoedegrens. Er zijn dus wel wat factoren om rekening mee te houden als je hier bent. Het spreekt vanzelf dat ik niet van plan ben de wijken te bezoeken, waar de drugsbaronnen huishouden. Ook heb ik niet voorzien om met dure camera op de borst in de avonduren door wijken te lopen, waar men significant minder koopkracht in huis heeft dan ikzelf. Kortom ik ben voorbereid.

Vanuit thuis heb ik een appartement gezocht in het meest bruisende en tegelijkertijd ook meest toeristische gedeelte van Marseille, Vieux-Port. Het is lastig om vooraf een goede keuze te maken, maar de foto’s waren goed en de hospita wekte, ook in telefoongesprekken, vertrouwen. Ik wil niet elke maand verhuizen, dus ik wilde de optie om een lange huurtijd aan te gaan en niet elke verhuurder wil dit. Het nadeel van het wonen in een vakantiewoning of appartement, is wel dat je de huur en twee maanden huur aan borg vooraf betaald. Voordat je ook maar een nacht hebt doorgebracht, heb je al een aardig bedrag overgemaakt op een buitenlandse betaalrekening. Het voordeel is dus dat je een thuis hebt, waar je al je spullen hebt en waar je zelf kunt koken.

Het prestigieuze kanCMA CGM Kantoortoor van CMA CGM is ongeveer 3 km verwijderd van mijn appartement. Te ver om te lopen, dus ik maak gebruik van openbaar vervoer. Er zijn op dat gebied voldoende opties: metro, tram en bus. Ook kun je in Marseille op veel plekken “gemeente” fietsen huren. Ik heb de eerste twee dagen nog met losse kaartjes gereisd, maar dit is onhandig en op de langere termijn te duur. Bovendien heb ik geen ander vervoer, dus zal ik ook in mijn vrije tijd afhankelijk zijn van openbaar vervoer. Ik heb daarom een zogenaamde Transpass aangeschaft met een jaarabonnement. Ook hier geldt weer een redelijk forse uitgave, voordat er ook maar een kilometer gereisd is. Als het goed is kan ik nu ook gebruik maken van de gemeentefietsen. Daarnaast kan ik met deze pas ook de omgeving van Marseille per trein gaan verkennen.

Het is even wennen, een nieuw huis, nieuw werk, een nieuwe stad en het Frans, maar tot op heden kom ik vooral aardigheid tegen en niet te vergeten een heerlijk klimaat. De terrassen zijn nu halverwege oktober nog volledig in bedrijf. Voor mijn eerste vrij weekend staat op het plan een eerste verkenning in Marseille te doen op de toeristische wijze met een soort hop on hop off bus. Maar met de gewone bus ga ik morgen eerst maar eens een strand bezoeken 🙂