Making Business Personal
Making Business Personal

Taxi

Ik neem liever geen taxi…

Ik vind het simpelweg zonde van het geld. Vroeger stond één taxiritje gelijk aan een x aantal biertjes. Dan was de keuze al snel gemaakt. Per fiets naar de 11 kilometer verderop gelegen schuur voor een KPJ feest. Maar goed, ik heb het niet altijd alleen voor het zeggen, dus ik moest er toch wel eens aan geloven. Als het heel hard regende of zo… Ook in het buitenland neem ik trouwens bij voorkeur geen taxi, tenzij het iets bijzonders is, een cultureel uitstapje in een tuktuk bijvoorbeeld.

Nu stap ik de laatste tijd wat vaker van mijn voornemen af. Ik ben best wel vaak op stap met grote rugzak en kleine rugzak. Ik heb niet altijd heel veel zin om naast 13 uur vliegen en 1,5 uur trein in het vooruitzicht ook nog eens op goed geluk naar de bushalte te strompelen. Dus bestel ik toch een taxi. Wat me tot op heden opvalt is het totale gebrek aan klantvriendelijkheid bij zo ongeveer 99% van de taxichauffeurs. Als ik een opmerking heb over dat ik de taxi later of vroeger had verwacht, krijg ik altijd een weerwoord. Als de taxichauffeur een weerwoord moest geven, kan ik het gevoeglijk vergeten dat ik geholpen word bij het ter kofferbak dragen van mijn rugzak. Ik voel me bijna altijd schuldig. Mocht ik niets fout hebben gedaan en de chauffeur niet per ongeluk ontstemt hebben, dan komt dat schuldgevoel weer wel als ik een totaal nietszeggend gesprek moet houden. Meestal begint het gesprek in de trant van..”op vakantie?”..nee ik ga met mijn rugzak naar de rommelmarkt….

Ook met het terugkomen neem ik steeds vaker een taxi voor het gemak. Als onwetende liep ik de eerste keer, dodelijk vermoeid na het gereis, af op een taxi die ik wel leuk vond. Fout! De dames en heren staan de hele dag in een lange rij, zich dood te vervelen totdat er eindelijk een klant komt en deze klant word dan geacht naar de voorste mobiel te lopen. Kunt u het zich voorstellen? Je hebt zin in een heerlijk brood waar je voor gaat betalen en je bent verplicht om bij de eerste de beste broodverkoper die je tegen komt binnen te lopen. Of het nu de Aldi is of een ambachtelijke bakker met vers brood, de eerste zult u nemen!

De meeste taxichauffeurs beklagen zich natuurlijk over Uber..

Dat het allemaal niet eerlijk is en dat zij veel beter zijn. Nou beste jongens een meisjes, dat is dus geenszins het geval! Ik moest in Maleisië met een lokale bus, zonder airco, krap etc., naar een langeafstandsbus geraken met grote en kleine rugzak en met de naweeën van een scooterongeluk zag ik dat niet zo zitten. As je net als ik google maps gebruikt, zie je, als de dienst beschikbaar is, een nieuw icoontje als alternatief om een bestemming te bereiken.

Ik dacht eerst dat het een liftend mannetje was, maar bij nader inzicht is het iemand die een taxi aanhoudt. In Azië heeft Uber zelfs al concurrentie in de vorm van Grab. Wellicht om deze reden had ik de optie om met Uber gratis! naar het busstation 12 kilometer verderop te reizen. Als je voor Uber (of Grab) kiest in google maps, zie je meteen de autootjes bij jou in de buurt rijden. Als je dan kiest om de rit te ondernemen, krijg je binnen no time te zien welk autootje jouw richting  uitkomt en hoe lang dat nog duurt. Je ontvangt ook een melding met de naam en een foto van de chauffeur. Fantastisch!

De chauffeur was onderhoudend, zijn rijvaardigheid geweldig. Met de gemiddelde Nederlandse taxichauffeur in gedachten, was ik nog een beetje bevreesd wat er zou gebeuren als hij zou beseffen dat deze rit gratis was..voor mij dan.. Niets dan hoffelijkheid! Ik kan niet wachten tot Uber en/of Grab in Breda operationeel worden. Ik zou zeggen, Nederlandse overheid, schaf de taxivergunningen af en dan word vanzelf duidelijk wie de besten zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *