Making Business Personal
Making Business Personal

Goede voornemens

Altijd tegen het eind van een jaar maken mensen “goede” voornemens voor het aankomende nieuwe jaar. Waarom altijd op dat tijdstip eigenlijk? En waarom noemen we het een voornemen? Als je normaliter rookt en je gaat stoppen met roken, dan lijkt me dat eerder een tegennemen dan een voornemen. Afin..je bent van plan te gaan stoppen met roken natuurlijk. Waardeloos eigenlijk. Waarom ga je iets plannen en niet meteen doen? Sja, omdat je er waarschijnlijk geen bal zin in hebt.

Volgens sommigen helpt het al heel wat als je maar in God gelooft. Maar ik heb er nog nooit in geloofd dat een sprookjesboek van 2000 jaar oud mij door het leven kan leiden. Ik geloof er helaas ook niet in, dat als ik de touwtjes over mijn leven maar in handen geef aan één van de hoofdrolspelers uit die sprookjes, alles goed komt. Ik doe het graag zelf, I am in control en yes, I can do it.

Alles wat we heden ten dage doen heeft een oorsprong. Zo is het niet 100% zeker, maar men neemt aan dat het goede voornemen komt van de oude Germanen.

“De oude Germaanse oud-en-nieuw viering werd in de winter gevierd, duurde 12 dagen en nachten en heette ‘Joelfeest’. Het Joelfeest begon op 25 december, als de dagen gingen lengen, en duurde tot 6 januari, het huidige Driekoningen. Rond de  8e dag, ofwel 1 januari, was het hoogtepunt met grote vuren, dierenoffers en veel eten en drinken. In hedendaagse paganistische religies (o.a. Wicca) wordt Yule gevierd rond 21 december.”

Met name de genoemde data in dit stukje geschiedenis zijn heel erg interessant in relatie tot het eerder genoemde sprookjesboek trouwens… Anyway de oude Germanen zouden op 31 december de kwade geesten verjagen met lawaai en dachten dat tijdens hun winterfeesten de goden afdaalden en weldaad verspreiden. Weldaad verspreiden..levensgenieten?

Goede voornemens zijn, als ze genomen worden, blijkbaar meestens gerelateerd aan het verbeteren van de gezondheid. Om levens te genieten is het wel handig om gezond te zijn heb ik dit jaar mogen ervaren. Maar anderzijds zijn best veel dingen in het leven, waarvan ik geniet, niet bevorderlijk voor de gezondheid. Toch een dilemma…

Ik denk dat ik maar eens geen goede voornemens, maar een soort checklist ga maken. Zaken als: geniet ik er van? word ik er gelukkiger door? kun je er op dansen? is het een ervaring/herinnering of een bezit? worden dan de leidraad in mijn leven. Waarschijnlijk was dit al zo, maar je moet af en toe de puntjes op de i zetten. Ik begin daar trouwens nu mee, niet pas over 2 dagen. Alles wat ik doe werpt meteen vruchten af, ik wordt beloond voor de door mij uitgevoerde voornemens. Veel beter dan al die tegennemens waar toch niemand happy van wordt….

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *