Making Business Personal
Making Business Personal

Muziekliefhebber

Ik ben muziekliefhebber. Of muziek aangenaam is hangt veel van de situatie af. Gedurende een dag of 4 per jaar kan ik een nummer hartstochtelijk meezingen, terwijl ik hetzelfde liedje de rest van het jaar niet kan aanhoren. Muziek is gewoon emotie.

Ik was al vroeg met muziek bezig. Blijkbaar stond ik als kleuter al met de stofzuigerslang aan de mond als microfoon, te zingen. Ook kan ik me vaag herinneren een vliegenmepper als gitaar gebruikt te hebben. Ik nam graag bandjes op met plaatjes die op de radio gedraaid werden. Het bijgaande commentaar tussendoor van de dj werd weggeknipt en dat van mezelf werd er tussen gepropt. Op mijn 13e verjaardag kreeg ik van mijn ouders voor mijn verjaardag de elpees van Doe Maar (Doris Day en andere stukken), Het Goede Doel en Drukwerk. Mijn moeder vond dat ik ook maar eens naar Nederlandstalige muziek moest luisteren. Ze kon toen waarschijnlijk niet bevroedden dat de Nederpop op het punt van populariteitsuitbarsting stond. Toen de jongens van Doe Maar (toen al relatief diep in de 30) de gillende tienermeisjes niet meer konden handelen, ging ik me meer richten op de zogenaamde alternatieve popmuziek. Zodra een liedje de top 40 naderde had ik er al snel genoeg van. Bandjes waren leuk totdat ze hitjes gingen scoren en de massa het ook ineens leuk vond.

In den beginne luisterde ik naar Hilversum 3 of 3FM zoals het nu heet. De VARA was favoriet met de Verrukkelijke 15. Ook de Avondspits en een avondprogramma met live muziek, waar ik de naam helaas van kwijt ben, stonden regelmatig op. Nu ik Doe Maar niet meer had, werden The Smiths mijn volgende liefde. Zij waren in Engeland wel mateloos populair, maar in Nederland vrij obscuur. Het enige optreden in Nederland vond in 1984 plaats, ongeveer in de tijd dat ik hysterisch (voor de eerste keer) afscheid nam van Doe Maar in Den Bosch. In 1987 was er sprake van dat The Smiths naar Pinkpop zouden komen, iets waar ik me enorm op verheugde. Het optreden werd echter afgelast. Het gerucht ging dat Morrissey het als vegetariër niet zo zag zitten om in de buurt van hamburgers op te treden.

Volgens mij was er een moment dat de Verrukkelijke 15 dreigde te stoppen en dat de VARA alles opzij zette om als eerste een nummer van Michael Jackson op de radio te hebben. Ik heb geen idee meer welk liedje het precies was, maar Michael Jackson was heel erg top 40 en wellicht met wat andere kleine storende factoren was ik klaar met Hilversum 3. Ik ging op zoek naar een nieuwe zender. Al draaiend aan de tuning knop kwam ik uit bij een aangenaam nummertje. Dat werd helemaal gedraaid en zonder gepraat van een storende dj werd er nog een aangenaam nummertje in het geheel uitgezonden. Het bleek om Studio Brussel te gaan. Jarenlang heb ik daar naar geluisterd. In die tijd waren de Belgische bandjes stukken beter dan de meeste Nederlandse. Wat in Nederland wel goed was, zoals The Scene, werd daar niet gedraaid, maar in België wel. Ik was dan ook geruime tijd beter op de hoogte van wat er zich op politiek, sociaal en cultureel gebied afspeelde in België, dan wat er in hetzelfde kader gebeurde in Nederland. Omdat dat laatste aspect niet altijd even handig was en ook omdat Studio Brussel in Rotterdam en omgeving niet meer te beluisteren was via de lucht, moest ik op een gegeven moment toch weer terug naar 3FM.

Als muziekliefhebber hoop je je skills te kunnen delen met je (2e graads) nageslacht. Helaas luisteren zij naar Slam FM….en gaan ze niet dansen, maar dancen. Ik moest ze een jaar geleden uitleggen wat reggae is en wie Bob Marley was. Iets wat bij mij niet noodzakelijk was toen ik 13 was. Evenmin zou ik op die leeftijd getwitterd hebben, dat die Paul Mccartney maar een geluksgozer is dat hij met zo’n wereldster als Kanye West mee mocht doen op zijn nieuwe single.

Nu ben ik sinds een week weer terug in België. 3FM is helemaal niet vernieuwend, er wordt per uur meer gepraat dan gedraaid en de zelfbevlekking van Giel kwam me ineens volledig de neus uit. Ik word al dagen enorm getrakteerd. Jeugdsentiment komt voorbij, bijvoorbeeld in de vorm van Lena van de 2 Belgen of het programma de Maxx die de gehele zaterdagmiddag lekkere thuisdans muziek draait. Ja ik kan nu ook weer via de radio muziek liefhebben.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *