Making Business Personal
Making Business Personal

Multiculti

Multiculti…

Ik woon tussen Zweden die allemaal erg gereserveerd, afstandelijk en gesteld op privacy zijn. Regels zijn heilig voor hen, net als gelijkheid. Let wel gelijkheid duidt hier niet alleen op het allemaal dezelfde rechten hebben, maar je allemaal hetzelfde gedragen en bij voorkeur middelmatig presteren. Alles wat beweert wordt dient wetenschappelijk onderbouwt te zijn. Hoewel er toch een horoscoop in de krant te vinden is, is er nauwelijks ruimte voor intuïtie. Best innovatief op het gebied van technologie, maar men is wel gesteld op tradities. Gedurende het songfestival vind je niemand op straat.

Op het werk wordt ik omringd door Indiërs. Ze zijn allemaal onderdanig, door mijn teamgenoten word ik als een soort bijenkoningin op handen gedragen. Als iemand iets zegt wordt dit letterlijk genomen, er is weinig tot geen ruimte voor interpretatie. De Indiër eet 3 maal per dag rijst en ontgast zichzelf op alle denkbare wijzen ongeveer 3 maal per uur. Een Indiër zegt geen nee en levert daarom uiteindelijk altijd wat op, het is dan hopen dat het geleverde in de buurt komt van het gevraagde. Van het begrip persoonlijke ruimte heeft de gemiddelde Indiër nog nooit gehoord.

Ik kom uit Nederland. Nederlanders zijn direct en vinden het geen probleem om anderen te beledigen. Ze zijn behoorlijk individualistisch ingesteld. Ondanks dat telt Nederland een enorm leger vrijwilligers en de meeste Nederlanders zijn ook niet te beroerd een bijdrage te leveren aan goed geachte doelen. Ze hebben altijd een mening, of je er om vraagt of niet, hierbij is gebrek aan gegronde kennis geen reden om geen mening te hebben. Ze leven sober, want niemand wil boven het maaiveld uitsteken, pronken of arrogant overkomen. De Nederlander praat over alles, behalve geld. De gemiddelde Nederlander eet voortdurend kaas en lurkt de godganse dag aan een heerlijke grote joint. De Nederlander wil het vooral gezellig hebben.

In mijn vrije tijd ontmoet ik met name expats. Mensen zoals ik, die altijd over de aardbol zwerven in de hoop ergens anders iets te vinden wat er hier niet is. Ze spreken allemaal Engels, omdat dat over het algemeen de enige taal is, die soortgenoten allemaal machtig zijn. Ze zijn maar kort ter plekke, dus integreren in de lokale bevolking is voor de meesten niet het hoogste doel. Ze zijn nieuwsgierig, zonder te veroordelen en hopen vooral van andere mensen te leren. Ze staan open voor vele ervaringen en ze zijn vaak naarstig op zoek naar sociale contacten. In de stad waar ze tijdelijk wonen, onderzoeken ze elke hoek voor de mooiste plekjes, lekkerste biertjes en smakelijkste hapjes.

Allemaal zijn we mensen, op zoek naar hetzelfde: liefde, gezondheid, geluk, waardering en respect.

 

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *