Making Business Personal
Making Business Personal

ZZP weg er mee….

Dat lijkt de overheid momenteel na te streven. Per vandaag, de dag van de arbeid, is de so called VAR afgeschaft. Ik heb me er eerlijk gezegd nooit echt in dit papiertje verdiept. De VAR was bedoeld als een soort verklaring dat jij echt zzp-er was en niet een soort verkapte werknemer. Mocht de belastingdienst het bij nader inzien niet eens zijn met deze stellingname, dan werd jij als zzp-er geacht de premies te betalen die iedereen die in loondienst is, betaald. Nu gaan we met modelovereenkomsten werken, de rol is nu omgedraaid, in geval van verkapt werknemerschap betaald de “werkgever” deze premies. Veel zzp-ers zijn bang dat ze nu geen opdrachten meer krijgen. Waarschijnlijk de zzp-ers die verkapt werknemer zijn…

Enkele jaren geleden wilde de overheid ondernemerschap stimuleren. Iedereen die zelf een bedrijfje begon kreeg aan het eind van het jaar wat aftrekposten, die de som van te betalen belasting over eventueel genoten winst flink zou drukken. Nu is het sommigen een doorn in het oog dat zzp-ers maar een beetje gesponsord worden. Stimuleren van ondernemerschap, had natuurlijk als bijwerking moeten hebben dat er meer banen geschept zouden worden. Iets waaraan een gemiddelde Zelfstandige Zonder Personeel niet snel zal voldoen. Daarnaast zijn er nogal wat grote werkgevers die voormalig personeel in het verleden min of meer gedwongen heeft zzp-er te worden. Kortom waar vroeger het groepje zzp-er redelijk overzichtelijk en homogeen was, is het nu een bonte verzameling van echte zelfstandigen en en sja..schijn-zelfstandigen.

In mijn wereld is het heel gebruikelijk om met ingehuurd personeel te werken. Vaak wordt in een project een nieuw stuk IT opgetuigd, waarmee dan bepaalde processen worden ondersteunt, of een auto ineens zelf dingen kan bepalen, of een fantastische verslavende app wordt gefabriceerd. Zodra het IT product af is, ben jij niet meer nodig. Bovendien gaat het vaak om specialistische kennis, die het vaste personeel van het bedrijf niet paraat heeft. Ook in deze branche gaan de tarieven omlaag als het economisch slecht gaat, maar nooit zo laag dat het onbillijk wordt in die zin dat de kosten hoger zijn dan de opbrengst.

Er zijn echter ook zzp-ers, die in oranje witte busjes rijden, die ze zelf aangeschaft hebben trouwens, en die tegen een afgeknepen tarief, waarmee ze eigenlijk nooit winst kunnen maken als ze eerlijk al hun gespendeerde uren zouden tellen. Deze zzp-ers hebben meestal niet echt gekozen voor een bestaan op eigen benen, wellicht ook omdat ze geen specialistische kennis of kunde hebben, die ze tegen een billijk tarief zouden kunnen verkopen. Hun voormalig werkgever heeft er min of meer een take it or leave it concept van gemaakt en heeft daarmee lasten afgewenteld op de maatschappij en de betreffende zzp-er. Misschien zou dit type zzp-er het niet eens zo heel erg vinden om weer terug in loondienst te gaan. De kans is echter aanwezig dat ze nu ineens uitzendkracht zullen gaan worden.

Ik persoonlijk moet er niet aan denken om weer in loondienst te gaan, zelfs niet als de overheid haar zogenaamde sponsorbeleid aanpast. Waarschijnlijk komt dat omdat ik gevoelsmatig uiteindelijk toch meer zelfstandige ben dan werknemer.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *