Making Business Personal
Making Business Personal

Gewoontes

De mens heeft zijn leven opgebouwd uit gewoontes, of rituelen of gelijksoortige handelingen. Ik denk dat we dat doen, omdat dat het leven makkelijker maakt. Makkelijker qua organisatie, je hoeft niet meer zoveel na te denken, je kunt dingen op de automatische piloot doen. Hoe zijn deze gewoontes eigenlijk ontstaan? Waarschijnlijk deden we iets en vonden we dat aangenaam, of praktisch, of belonend en zijn we dat blijven doen. Of hebben we het meegekregen van huis uit.

Gewoontes afleren of ombuigen valt nog niet mee. Maar volgens mij geldt dat both ways een gewoonte afleren is lastig, bijvoorbeeld roken. Want laten we wel weten roken is gewoon een gewoonte. Je rookt omdat je dat gewoon bent te doen bij een bepaalde situatie, niet omdat je die nicotine nodig hebt, of door dat nicotineshotje een enorme boost krijgt in je levensvreugde. Een gewoonte aanleren kan ook lastig zijn, want je hebt natuurlijk gewoontes die heel goed zijn zoals bijvoorbeeld om de dag joggen. Dat is een gewoonte die voor mij persoonlijk heel moeilijk aan te leren zou zijn, want ik haat rennen.

Hoewel gewoontes dus, als ze van de goede soort zijn, handig zijn, kan het natuurlijk ook tot een sleur leiden, of tot een zeer voorspelbaar leven. Ikzelf merk dat als ik thuis ben, ik binnen no time weer in bepaald gewoontegedrag verval, wat ik tijdens de weken of maanden dat ik op reis ben nooit vertoon en eerlijk gezegd ook nooit mis. Heel vreemd. Blijkbaar zijn gewoontes situationeel bepaald.

Anyway sinds deze week heb ik een van mijn gewoontes omgebogen. Daarover de volgende keer meer.

©Pieps

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *