Making Business Personal
Making Business Personal

Dieet

Ik ben op dieet.

Ik zie daar wat wenkbrauwen omhoog gaan…nee ik hoef niet af te vallen, maar toch ben ik op dieet. Ik ga de strijd aan tegen de histamine. Ik heb momenteel weer eens last van eczeem, dit is niet de eerste keer en dit zal ook zeer zeker niet de laatste keer zijn in mijn leven. Ik ben er zeg maar mee geboren. De enige keer dat ik een serieus ziekenhuisverblijf te verduren kreeg, was toen ik ongeveer een jaar oud was. De oorzaak was eczeem en het verblijf nam maar liefst 6 weken in beslag. Een groot gedeelte van deze..sabbatical…was ik volledig ingesmeerd met teerzalf in de hoop dat ik mezelf niet meer zou krabben en/of ingesnoerd in de hoop dat ik mezelf niet zou krabben. Tevens lag ik in quarantaine, mijn ouders mochten niet bij mij komen, laat staan mij aanraken, waarschijnlijk omdat men dacht dat of ik besmettelijk was, of alles om mij heen besmettelijk zou kunnen zijn.

Onderzoek is naar mijn weten verder niet uitgevoerd, kortom men was druk bezig de symptomen van iets wat mijn lichaam overduidelijk niet kon waarderen, dragelijk te houden. Ik was er natuurlijk beter mee geweest als men vastgesteld had hoe ik zo’n situatie in de toekomst zou kunnen voorkomen, maar helaas…. De drang naar vrijheid moet welhaast terug te voeren zijn op deze prille levenservaring in elk geval. Ik heb er naar mijn weten in mijn kindjaren weinig last meer van gehad, maar in de puberteit kwam het regelmatig terug. Ook wel heftig, op handen, armen en of benen. Nooit in het gezicht gelukkig, maar dat is nu verleden tijd, ook daar heeft het onheil zijn weg gevonden.

Het idee is dat deze uiting van onvrede van het lichaam in het genenpakket is meegekomen. Echter als je deze afwijking hebt, is de kans groot dat je gesensibiliseerd raakt voor bepaalde stoffen. Kortom er zijn bepaalde zaken die een allergische reactie veroorzaken. Ik weet dat ik eczeem krijg als ik in de tropen ga zweten en er van alles en nog wat langs mijn huid gaat. Ik doe altijd mijn best om de kleding zo natuurlijk mogelijk te houden, katoen of linnen. Wol daarentegen zal ik nooit rechtstreeks op mijn huid dragen. Ik heb me jarenlang gewassen met Zwitsal babyproducten, wasverzachter gebruik ik niet  Aangezien ik graag in warmere landen reis en dan, hoewel niet dagenlang op het strand lig, toch veel tijd buiten doorbreng, gebruik dan tegenwoordig ook maar wat meer zonnebrand. Dat was ook een lange zoektocht en ik dacht dat ik op de goede weg was. Jammer genoeg heb ik een foutje gemaakt met de laatste zonnebrandcrème speciaal voor het gezicht. Het resultaat is nu al een maand een dikke, rode, droge en ook jeukende huid.

Angio-oedeem van het gezicht, zodanig ernstig dat de jongen zijn ogen niet kan openen. Deze reactie was het gevolg van blootstelling aan een allergeen.De meest schrikbarende ervaring met mijn zwakke punt was enkele jaren geleden op de Kaapverdische eilanden. Op een ochtend werd ik wakker met nogal wat vocht in mijn gezicht. Ik ben niet snel in paniek en ’s avonds werd het al minder. De volgende ochtend zat er echter nog meer vocht in mijn gezicht en kon ik mijn ogen amper open krijgen. Ik had, zonder dat ik dat wist, een zogenaamde Anafylaxie. Bij het plaatselijke ziekenhuis vertelde de arts mij dat ze me gingen injecteren met antihistamine. Omdat ik nogal best wel heel erg last heb van prikangst, vertelde ik terug dat ik daar van af wilde zien. Daarop kwam zij weer terug met dat ik dan morgen wel eens dood neer zou kunnen vallen en toen moest ik dus een belangrijke keuze maken. Afin het injecteren ging niet echt van een leien dakje, maar de volgende dag was ik van het probleem af.

Nu met het eczeem in het gezicht was ik weer op zoek naar een middel om de symptomen dragelijk te houden en het herstel van de huid te bespoedigen. De wetenschap is vooruit gegaan en de dienstdoende drogist sprak mij streng aan dat ik niet alleen moest dweilen, maar ook de kraan dicht moest draaien. Ik sta open voor suggesties op dat vlak, dat spreekt voor zich. Volgens hem moest ik maar eens op mijn eten gaan letten en dan met name de inname van histamine-rijk voedsel. Een beetje jammer is nu dat op het lijstje van etenswaren met nogal veel histamine best veel dingen staan, die ik heel graag tot mij neem en die in veel gevallen ook nog eens voedzaam zijn en goed passen in de schijf van 5. Zo zijn daar: tomaten, aardbeien, avocado, spinazie, kaas, zo ongeveer alle kruiden en niet te vergeten: vis. Ook bier en rode wijn zijn niet bevorderlijk.

Mijn dieet bestaat er dus uit om in elk geval gedurende mijn eczeem fase deze histamine-rijke voeding zoveel als mogelijk is te beperken. Ik denk dat ik tegen de tijd dat ik deze omvangrijke lijst eindelijk uit mijn hoofd ken er weer wel vanaf zal zijn.