Making Business Personal
Making Business Personal

Slütet är nära….

Hoewel ik er vanaf het begin rekening mee had gehouden dat 3 maanden Sthlm 3 maanden Sthlm zou zijn, begon het er gaande weg op te lijken dat het toch wat langer zou kunnen worden. Ruim een week geleden werd zelfs nog bevestigd dat het avontuur verder zou gaan, maar afgelopen maandag werd dat met bruut politiek geweld weer ongedaan gemaakt. Je moet een beetje flexibel in het leven staan als zzp-er in de IT, anders overleef je het niet :-). Ik baal er enorm van, want ik zou eerlijk gezegd wel langer willen blijven. Ook al is het hier al bijna winter qua temperatuur en slinkend aantal daglichturen per dag. Stockholm is gewoon enorm rustgevend. En bizonder mooi niet te vergeten. Daarom nog maar eens wat toeristische tips.

Een paar weken geleden was ik op stap in Debaser. Een plek waar één van mijn Zweedse collega’s al geen jaren meer geweest was, maar waar ik als jonghartige graag een kijkje zou nemen. Kakmaddafakka speelde er. De naam alleen al was voor mij voldoende reden. Ik had gezelschap van 1 Turkse en 2 Spanjaarden. Heel gezellig. Bij de uitgaansgelegenheden staat geen politie maar een soort van beveiliging. Niet net als bij ons in een strak pak, maar met een fluorescerend jasje. Als zij vinden dat jij dronken bent kom je er niet in. Aks zij jou vervelend vinden hanteren ze een soort van elektrische gummiknuppel. Al met al zal dit ongezellige gebeuren ervoor zorgen dat er niet elke zaterdag mat partijen plaatsvinden zoals in Breda op de Grote Markt.

Sthlm is een dus een heel mooie stad en dat komt het best tot z’n recht vind ik als je het water opgaat. Derhalve ging ik per boot naar Birka. Birka staat bekend als het 1e dorp in Vikingenland. Erg mooie boottocht en erg smakelijk verteld door de gids. Ondertussen ben ik nog steeds niet in het Vasa museet geweest. Ik geloof dat het op nummer 1 staat op Tripadvisor. Maar ik heb niet zo’n behoefte om naar een mislukte boot te kijken…

Dus toog ik onlangs naar Fotografiska. Het was museumweer, het gebouw is heel mooi, er is een uitstalling van Anton Corbijn en het museum is elke dag geopend tot 23.00u! Uiteraard kun je voorzien worden van een natje & een droogje, want dat kan praktisch overal in Sthlm. Gezien de toen nog zonnige vooruitzichten heb ik een jaarabonnement genomen. De tentoonstellingen wisselen best vaak en gezien de openingstijden, is dit altijd een leuke plek om ’s avonds eens een uurtje rond te turen. Zo nu en dan is er op vrijdag zelfs entertainment. Afgelopen vrijdag was er echt een geweldige band, Combo de la Musica, met de Zweedse Amy Winehouse.

Ik ben dol op terrassen, zoals elke Nederlander dunkt me, en het liefst op mooie plekken. In een grote stad word het altijd wat lastiger om iets te vinden waar je geen uitlaatgassen hoeft te inhaleren, maar Marina Loopen in Hornstull is een zeer geschikt exemplaar. Houd er wel rekening mee dat service in drinkgelagen zich hier op communistisch niveau bevinden. Je moet het zelf halen en daarbij moet je ook heel veel geduld hebben. Omdat Zweden dezelfde ‘hoe maak ik een rij’-cursus hebben gedaan als Engelsen, vond men het niet noodzakelijk om efficiency in te voeren in de horeca. Het was deze maal niet druk, want off season en ik had gezelschap, maar anders kan het dus lastig worden om met je lekkere koude biertje een stoeltje te vinden.

Vorige week ben ik nog even af gereden naar Drottningholm. Nu de herfst hier in volle gang is ging ik op zoek naar de kleuren. Helaas is nu net de grijze periode aangebroken. Normaal gaat hier elke dag de zon op een gegeven moment schijnen, maar deze week laat ie het afweten. Het paleis ben ik niet in geweest, maar de tuinen zijn natuurlijk de wandeling waard. Vanmiddag heb ik een tweede, geslaagde, poging gedaan in Hagaparken. Dit is ook van de koninklijke familie trouwens. Dit heet park, maar het is vergelijkbaar met wat wij in Breda Mastbos noemen. Ik was ongemerkt een heuvel opgelopen en aan het eind wachtte een beloning, een schitterend uitzicht over Stockholm in herfstkleuren dus.

Een andere leuke bezigheid in Sthlm is..jawel..shoppen. Normaal vind ik dit echt een verschrikkelijke bezigheid, maar hier kun je best wel veel leuke boetiekjes vinden, met mooie producten van hoogwaardig materiaal en natuurlijk bizonder ecologisch. Ik moet ook wel een beetje want ik heb een beetje verzuimd de categorie makkelijke schoen mee te nemen op mijn trip hierheen. De birckenstock begint nu toch ook wel chilly te worden. Als ik in een winkel kom waar weinig of geen klanten zijn heb ik tot op heden leuke gesprekken met de jongens en meisjes uit het personeelsbestand. Ze lijken me een stuk relaxter dan hun collega’s in Nederland en nemen uitgebreid de tijd voor een praatje ook al staan er nieuwe klanten klaar en ook al was ik niet van plan iets te kopen.

Het werk..is zelfs gewoon leuk! Maar ja eindigend dus. Het was was sowieso heel interessant om voor een Indiaas bedrijf te werken. De meeste van mijn teamgenoten zitten in Hydrabad, maar één is nu in Sthlm om mijn kennis op te zuigen. Hij is erg aardig en we delen een hoop culturele wetenswaardigheden uit. Er zijn wat fundamentele verschillen in de normen en waarden van Indiërs ten opzichte van Europeanen en Amerikanen, wat soms voor onduidelijkheid kan zorgen. Het einde nadert dus, net nu ik het Zweeds en het hoofdwiebelen onder de knie begin te krijgen….

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *