Making Business Personal
Making Business Personal

Open’er Festival 2015!

Open’er Festival 2015!

Elk jaar een ander pop festival bezoeken in Europa. Dit jaar is Polen aan de beurt. Ik heb gezocht op affiches met Die Antwoord, die ik overigens niet heb gezien, om tot deze bestemming te komen. Als ik het nu over zou mogen doen zou ik op Muse gegoogled hebben.

Open’er vind plaats op het militaire vliegveld van Gdynia. Iets verder dan vooraf gedacht van centraal Gdansk (zo’n 35 kilometer verder), waar ik een leuk hostel had geboekt. Gelukkig is het openbaar vervoer in dit voormalig communistisch land van uitmuntende kwaliteit en duurt wachten op een volgende trein nooit lang, ook niet om 4.32u ’s nachts.

Het festivalterrein is gesitueerd op een landingsbaan. Deze bereik je met één van de, meer dan voldoende aanwezige, transferbussen vanuit het station van Gdynia en een wandeling van ca 1,5km langs parkeerterrein en camping. Lang en rechthoekig met 3 grote podia op de middelste baan. Aan beide kanten van deze middelste baan zijn behekte gebieden waar voor een appel en een ei voedsel en drank gescoord kan worden. Let wel de alcoholische drank kan niet legaal mee buiten dit behekte gebied worden meegenomen. Dronken worden terwijl je bij een bandje staat is daardoor uitgesloten. Wellicht dat dit ervoor zorgt dat er weinig excessen zijn, maar vreemd is het wel om uit je dak te gaan bij Alabama Shakes met niets in je handen. Bovendien word je gedwongen om je pauzes zorgvuldig te kiezen, totdat je uiteraard een slinkse manier vind om het biertje buiten de hekken te krijgen.

De wc’s, zo was vanaf de allereerste beurt op dag 1 al duidelijk lieten alles te wensen over. Ik ben veel gewend, maar het werd al meteen er boven hangen en niet zitten. Geen aparte wc’s voor heren en het wc papier was 30 jaar geleden op rantsoen en nu helaas nog steeds. Zelf overdag opsparen in hostel en restaurants dus of servetten lenen bij de eetstalletjes op het terrein. Handen wassen wordt hier ook beschouwd als luxe en niet als een vorm van basis hygiëne. Drank beperkt zich met name tot alcohol en diverse fruitsapjes van een Pools merk. Cola kun je vergeten evenals drinkwater, ook al is het rond de 30 graden. De eetstalletjes zijn oké, maar als je kijkt naar de hedendaagse culinaire uitspattingen op het gemiddelde Nederlandse festival, valt de Poolse winterkost toch een beetje tegen.

Er stonden vrij veel grote interessante namen op het programma, die niet net als in Nederland net na zonsondergang de boel afsluiten, maar pas rond 2 u ’s nachts aanvangen en eindigen als in het noorden van Polen de zon alweer opkomt. Als niet meer twintiger ben je dan min of meer verplicht om wat later te beginnen als je het feest 4 dagen..nou ja nachten..vol wil houden. Het wordt daardoor meer een aaneenschakeling van concerten (een heleboel sets duren hier 1,5 uur ipv 1 uur) dan een echte festivalbeleving. De meeste concerten die ik gezien heb waren echt wel goed, met, vanwege de invallende danwel al aanwezige donkerte, mooie lichtshows. De Polen deden overal heel enthousiast mee, dat kan ik wel waarderen en de artiesten zelf ook, deze waren zo nu en dan bijna tot tranen geroerd. The Prodigy vond ik ronduit helemaal niets en een leuke verrassing was Dakh Daughters uit de Oekraïne.

Gdansk is tegenwoordig makkelijk en goedkoop bereikbaar, in elk geval vanuit Eindhoven, met Wizz air. De stad heeft blijkbaar een enorme boost gekregen sinds het Voetbal EK van 2012. Tot die tijd kwamen er voornamelijk “oudere Duitsers” volgens onze gastheer, sindsdien bruist het ook van andere nationaliteiten en jongeren. Het is ook een leuke stad. Een mooi oud gezellig stadscentrum, een gave oude scheepswerf en een interessant museum over Solidarność. Tot slot is Gdansk omringd door diverse stranden en is er een soort Scheveningen in de buurt: Sopot (ook makkelijk per trein bereikbaar).

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *