Making Business Personal
Making Business Personal

Youngtimer als auto van de zaak

Youngtimer als auto van de zaak

Bij voorkeur heb ik geen auto van de zaak of geen auto . Ik heb een tijdje zonder auto geleefd en dat beviel prima. Zolang alles binnen fiets-, loop, of ov afstand is is het heerlijk relaxed. Toen ik echter als zzp-er mijn eerste opdracht kreeg, die niet binnen die grenzen viel, had ik toch geen andere keuze dan een auto op te doen. Als zzp-er/ondernemer heb je tal van opties als je per auto wil reizen.

Lease-auto

Een lease-auto is op zich een makkelijke optie, vooral als je voor operational lease kiest. Je betaald een vast soort van huurbedrag per maand voor de auto en als het contract afloopt lever je de auto in. Je hoeft geen investering te doen en je hebt geen afschrijving. Je bent natuurlijk wel aan de looptijd van het contract gebonden. Voor mij geen optie. In principe hoef ik geen auto, of althans ik weet niet hoe lang ik er persé één nodig heb. De maandelijkse kosten zijn toch wel hoog als je een knappe auto wil rijden. Short lease zou een optie zijn, maar dan worden de kosten nog eens minimaal anderhalf keer zo hoog. Als je privé rijdt met de leasebak wordt je privé ook nog geconfronteerd met de bijtelling.

Eigen auto

Je kunt ook van je privé vermogen een auto kopen. Als je er zakelijke kilometers mee rijdt kun je je bedrijf 19 eurocent per kilometer in rekening brengen. Er is verder geen bijtelling, maar alle kosten van de auto zijn privé. Dit betekent dus aanschaf, afschrijving, verzekering, belasting brandstof onderhoud etc.

Auto van de zaak

Als ondernemer heb je vervolgens de optie om een auto van je zakelijk vermogen te kopen. Alle kosten gerelateerd aan de auto zijn zakelijk en dus aftrekbaar. Met je zakelijke auto kun je weer privé kilometers maken. Als je dat beperkt tot twee keer per jaar naar de buurtsuper dan kun je een administratie bijhouden om de bijtelling bij persoonlijk inkomen te voorkomen. Zo niet dan wordt je dus geconfronteerd met een bijtelling. Hoe hoog deze bijtelling is hangt af van de auto, het varieert van 4% tot 25%. Alle kosten van de auto zijn aftrekbaar.

Youngtimer

Vanaf jongs af aan ben ik gefascineerd geweest door oude auto’s. Citroen DS, de Volvo Amazone enzovoort. Als je over materiële dromen spreekt, dan is het bezitten van een oude auto zo’n droom. Tot 2012 werd een auto van 25 jaar oud in Nederland beschouwd als oldtimer. Dit houdt in dat je geen motorrijtuigenbelasting betaald en dat je een goedkope verzekering kunt afsluiten. Zoals dat gaat in Nederland rijden er te veel auto´s zo lekker goedkoop rond en dus is de definitie van oldtimer aangepast. Een auto is pas een oldtimer als deze 40 jaar oud is. Alle auto´s die tussen de 25 jaar en 40 jaar oud zijn, zijn nu ineens youngtimers. Voor een youngtimer betaal je normaal motorrijtuigenbelasting. Je kunt nog wel een oldtimerverzekering afsluiten, maar het maximaal aantal toegestane kilometers per jaar is dan 7.500.

De keuze

Als je een youngtimer als auto van de zaak inzet, geldt bij privégebruik een bijtelling van 35% per jaar van de waarde in het economische verkeer. Dit in tegenstelling tot een eventuele bijtelling van 25% per jaar van de nieuwwaarde van de auto. Nu is het mijn insteek om er privé zo weinig mogelijk gebruik van te maken, maar ik heb zeer zeker geen zin om een kilometeradministratie bij te houden. Het afkoopbedrag voor dat gemak moet dus wat mij betreft zo laag mogelijk zijn.

Ik heb natuurlijk bij de autojacht naar een oldtimer gekeken, maar het risico op het niet beschikbaar zijn van het bedrijfsmiddel wanneer je het nodig hebt is groot. Bovendien heb ik niet de beschikking over een garage of iets dergelijks, de auto moet altijd buitenstaan. Kortom gezien mijn persoonlijke interesse, het gehele kostenplaatje en risicomanagement ben ik op zoek gegaan naar een youngtimer.  Wat mij betreft zijn de keuzes dan redelijk beperkt. Het moet robuust en enigszins luxe zijn, betrouwbaar en bij voorkeur rijzen de kosten niet helemaal de pan uit als je onderhoud hebt. Kortom: een Mercedes of een Volvo.

De ervaring

Mijn eerste youngtimer was een Mercedes 190E uit 1988. Met deze auto had ik mijn eerste vluchtstrook ervaring. De zekering van de ruitenwisser gaf het op, net op het moment dat het best hard regende… De tweede keer functioneerde het gaspedaal niet meer, net op het moment dat ik op de meest linkerbaan van een driebaan snelweg reed. Ik was op zich tevreden met deze auto, maar door de ouderdom ontbraken wat veiligheidsaspecten, die we nu als basis beschouwen, zoals ABS, airbags etc. Ik rijd nu in een Volvo v950 uit 1995 met allerlei luxe en uiteraard veiligheid.

Aandachtspunten:

  • neem een ANWB voor de Zaak abonnement;
  • houd er rekening mee dat heel onverwachte dingen stuk kunnen gaan. Dingen die normaal niet opvallen omdat de auto deze leeftijd niet bereikt. Kapotte zekeringen, versleten rubbers etc.;
  • steeds meer steden gaan oude auto’s weren.

Ik ben uitermate tevreden met mijn keuze. Ja ik ben meer tijd kwijt aan onderhoud. Ja de onderhoudskosten zijn hoger, echter de afschrijving is stukken lager. Daarnaast: dit zijn bedrijfskosten. De bijtelling is het onderdeel waar je heel blij van wordt. Vorig jaar heb ik ongeveer 500,- bij mijn persoonlijke inkomen geteld, omdat ik privé gebruik maakte van mijn auto van de zaak. Ik denk dat mijn fiets me nog meer kost per jaar….

 

ZZP weg er mee….

ZZP weg er mee….

Dat lijkt de overheid momenteel na te streven. Per vandaag, de dag van de arbeid, is de so called VAR afgeschaft. Ik […]

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *